Жълт код за потенциално опасно време е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Перник, Кюстендил, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Смолян, Кърджали, Плевен, Русе, Велико Търново, Бургас, Варна и Добрич.

Днес ще преобладава слънчево и горещо време, но през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и временно ще се усили, в Дунавската равнина до силен. Само в крайните източни райони вятърът ще остане от юг-югоизток, до умерен.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 34° и 39°, в София - около 34°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб и умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 23°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще преобладава слънчево време, след обяд и вечерта с развитие на купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен, по високите части на Рила и Пирин до силен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 20°.

В петък и събота ще остане много горещо, с максимални температури между 35° и 40°, втория ден на отделни места и ще надхвърлят 40°. Ще бъде предимно слънчево, но първия ден в следобедните часове над Източна България и планините ще се развие купеста облачност и на отделни места е възможно да превали и прегърми. (НИМХ)