Междувременно започва проектирането на ремонтно-възстановителните работи по стената на язовир "Огоста". Министерството на земеделието и храните обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, която приключи в края на май. Търгът бе оповестен след предложение на Окръжната прокуратура в Монтана до земеделското ведомство да бъдат предприети мерки за подобряване състоянието на водохранилището, което е определено като опасно. При проверки е установено, че има "нередности и пропуски в експлоатацията и поддържането на язовир "Огоста", свързани с установен свлачищен процес по левия скат на съоръжението, граничещ с гр. Монтана, повредени зони на каменната облицовка на стената и други".

Изпълнителят ще изработи за 64 000 лв. проект за ремонтно-възстановителни работи на каменната облицовка на мокрия откос на стената и на повредените участъци на облицовката на отводняващия канал след основния изпускател.

Язовирът е въведен в експлоатация в края на 1986 г. Определен е като стратегически обект с правителствено постановление и е от значение за националната сигурност.