В декларацията се казва още: „Кметът сякаш забрави обществените си задълженията относно опазване сигурността и имуществото на гражданите и се втурна смело към политически интерпретации, пък ако може да спретне нов скандал и да отклони общественото внимание: "случаят е дело на съпартийци на г-н Мирон Драганов, които дори му осъществили натиск да се откаже като общински съветник, общинският съветник от БСП Мирон Драганов не е краен като другите от групата съветници и от ръководството, диалогичен е".

В тази връзка се чувстваме задължени да заявим следното:
Груба инсинуация е изразената позиция от кмета Калин Каменов, че г-н Мирон Драганов е принуждаван от своите съпартийци да освободи мястото си на общински съветник. Кой друг, ако не политическата партия, към коя.то принадлежи, и неговите „съпартийци", както удобно се изразява Калин Каменов, го предложиха в листата за съветници.”

В позицията си червените допълват: ”Да, той е уважаван наш съгражданин и ние се радваме, че е част от БСП и от групата съветници на БСП. Кметът Калин Каменов, като юрист, би следвало да е наясно, че при провеждане на оперативно-следствени действия е недопустима публичната разгласа на каквито и да са детайли от проверявания случай. Това е причината Общинският съвет на БСП и групата съветници да се въздържат от публични изяви. Общинският съветник Мирон Драганов не е изнасял никакви имена и не е насочвал общественото мнение към „свои съпартийци", както своеволно го цитира кметът.”

В декларацията си Общинският съвет на БСП и групата съветници отхвърлят категорично манипулативните интерпретации на кмета Калин Каменов по повод вандалщината с колата на общинския съветник от БСП Мирон Драганов и пишат още: ”Призоваваме г-н Калин Каменов да предприеме вменените му по закон действия за сигурността на гражданите и на тяхното имущество, вместо да търси ялови политически дивиденти. Общинският съвет на БСП и групата съветници ще продължим да работим за каузи, а не за диалогичност на всяка цена!”

Документът е подписан от новия общински лидер във Враца Дафинка Нинова и Цветелина Дамяновска, която е председател на групата общински съветници в местния парламент.