Държавата вече ще дава до 6 месеца минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата „Заетост за теб”.

Намалява се срокът, в който работодателят трябва да запази 75% от новоназначения персонал. Той вече ще бъде равен на половината от периода на субсидираната заетост, а не както досега – за целия.

Увеличава се и максималният размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо броя на персонала му. Така, ако във фирмата работят до 10 души, може да наеме до 4 нови работници, а до 50 човека - още 20 души.

За по-големите предприятия до 250 души се позволява по програмата да се кандидатства за 50 работника. А над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Промяната влиза в сила от днес, съобщиха от Агенция по заетостта. Досега този срок беше 3 месеца.

Промените в срока на субсидираната заетост от 3 на 6 месеца ще осигурят на безработните лица по-добра мотивация за включване в по-продължителна заетост, а работодателите ще бъдат по-продължително подкрепени в предстоящия есенно-зимен кризисен период.

Подробна информация за условията по Проекта ще може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта: az.government.bg