При извършване на постоянните проверки са установени пропуски от страна на дружеството по прилагане на способите за снегопочистване, включващи механизирано обработване на уличните платна чрез разпръскване на подходящи смеси, и механизирано почистване от сняг на същите, а именно:

- Несвоевременна реакция по стартиране на дейностите по снегопочистване и извеждане на специализираната механизация от започването на снеговалежа, довело до натрупване на снежна маса върху уличните платна, залепването и уплътняването на същата върху настилката и невъзможност за качествено й отстраняване впоследствие;

- Продължителни интервали между единичните обработки на уличните платна със снегорини, водещо до гореописаните последствия;

- Некачествена обработка на пътната настилка чрез разпръскване на смеси, позволяващи разтопяването на снега и леда;

- Липса на достатъчно реагенти и смеси за обезопасяване и почистване на площите при снеговалеж и поледица;

- Несвоевременно и некачествено отстраняване на констатираните от страна на БКС - Враца пропуски по изпълнение на дейностите по снегопочистване.

При първоначалния оглед на готовността на БКС - Враца за предстоящия зимен сезон и утвърден от управителя на дружеството Момчил Младенов Оперативен план се посочва, че то разполага с 30 броя машини. От тях 15 лични машини и 5 бр. ръчни роторни снегорини, както и 20 бр. външни - на земеделски арендатори. По данни на комуналното дружество 9 от личните машините не работят, а от наетата техника 6 са аварирали и са в ремонт.

Вследствие на извършвания постоянен контрол от Звено „Инспекторат“ е установено, че улиците в града са в задоволително състояние. По тази причина пътните участъци, които няма да бъдат платени на "БКС - Враца“, са:

  • Ул. „Ген. Леонов”, бул. „Мито Орозов”, бул. „Васил Кънчов”, бул. „Втори юни”, ½ от ул. „Христо Ботев”, Пътен възел „Лукойл”, отсечката до нов гробищен парк;
  • Подлезите при Стария пазар и Строителния техникум;
  • Пешеходните пасарелки на Крайречен булевард /над р. Лева-3 бр./.

При снегопочистването на градската улична мрежа във Враца са се включили с машини Камарата на строителите, а в ръчното почистване (тротоари, пасарелки, подлези, проходни пътеки) - военнослужещи, лица лишени от свобода, служители на Районното управление на МВР, както и доброволци.

Много от жителите на Враца са изразили своята гражданска активност и отговорност и също са се включили в снегопочистването на прилежащите места към жилищни сгради, къщи, офиси и търговски обекти. На гражданите, които не са спазили Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Община Враца, са направени предписания - 93 на юридически лица и 76 на физически лица. При извършен последващ контрол е установено, че предписанията са изпълнени. При установяване на нередности ще се налагат санкции, регламентирани в горепосочената Наредба. Глобите са: за физически лица от 150 до 500 лв. и за юридически лица - от 700 до 2000 лв.

"БКС - Враца“ е било ангажирано и в почистването на четвъртокласната пътна мрежа в общината. Проблемни участъци са били пътните отсечки Деривол - Чирен, Девене - Три кладенци и пътя до с. Косталево, където се образуваха снегонавявания и преспи. Възникналите проблеми са отстранявани своевременно , като не е допуснато на територията на община Враца да има бедстващи населени места.

От Инспектората се надяват, че до края на зимния период "БКС - Враца“ ще успее да въведе в техническа изправност всички налични машини, както и да има в наличност достатъчно количество реагентни материали (сол, луга и калциев двухлорид).