Празникът, организиран от кметството, започна с водосвет в храма „Света Троица”, отслужен от отец Арахин. След това всички гости и жители на селото се отправиха към площада. Огнян Ценков откри фестивала с думите: „Най-искрено ви приветствам по повод традиционния събор на село Капитановци и Етнофестивала „Дунав и Тимок ни свързват”. За мен е чест да бъда тук сред вас, в моето родно място. Пожелавам ви да се насладите на неповторимата атмосфера на празничния ден, да се радвате на здраве, благополучие и късмет!”.

Ценков връчи на Десислава Венелинова плакет на Община Видин и поздравителен адрес, с което засвидетелства своята признателност и уважение. Той награди Деян Славчев, главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, за отличното представяне на спектакъла „Северняшка сватба“ на Националните празници на професионалното фолклорно изкуство в гр. Пазарджик и за успехите, постигнати от АНТП „Дунав” под негово ръководство.

Танцьорите от Ансамбъла откриха празничната програма, която продължи с изпълнения на танцови състави и певчески групи с над 150 участници от област Видин. В програмата се включиха и деца от клуба по спортни танци „Елит-Тим”, Видин.

Фолклорният фестивал продължава и днес, 10 юни, когато в него ще се изявят гости от съседна Румъния. Огнян Ценков, заедно с Десислава Венелинова посетиха обектите, изградени през последните две години по програма „Местни инициативи“.

Кметът на селото обясни, че през 2017 г. по желание на хората са построени две беседки, барбекю, поставени са две пейки, кошчета за битови отпадъци и е ремонтиран покривът на сцената, която се намира на площада. По програмата през 2016 г. е изградена беседка. Кметство Капитановци е спечелило тази година проект по ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за изграждане на футболно игрище.