Националната кампания се провежда за първи път по инициатива на д-р Елеонора Лилова - председател на ДАЗД. Кандидатурите са разгледани и оценени от седемчленна комисия, включваща представители на Консултативния съвет, на Съвета на децата, на академичните среди, на НСОРБ и публични личности.

Призовете бяха връчени в три категории - "Устойчиво развитие", "Успешна промяна" и "Значима иновация", като най-големите отличия бяха връчени на НПО и в под категория "Общини".

Церемонията по връчването на наградите се състоя в Деня на християнското семейство и младеж - 21 ноември, в Изложбена зала "Триъгълната кула на Сердика" в София, като участниците в нея бяха поздравени от министъра на труда и социалната политикаБисер Петков и от Христина Христова.

Водеща на церемонията беше актрисата Елена Петрова, а за доброто настроение на участниците се погрижиха талантливи деца и музикална формация „Лунапарк“, водена от композитора и певец Кирил Божков.

Плакетът за КСУДС - Роман получи директорът на социалния комплекс Ивет Симеонова. Тя благодари за оказаното доверие в процеса на номиниране на СПСПД "ФИЦЕ- България" и за подкрепата на кмета на община Роман Валери Ролански, Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Враца, Фондация "Тавита България", Областния съвет на БЧК - Враца и "Северозапад днес", както и на екипа си за ползотворната работа и високи резултати в осигуряване на качествена грижа и защита правата на децата в риск. Отличието е заслужена оценка за усилията на екипа на социалното заведение в процеса на деинституционализация и развитие на социални услуги.