Средствата се очаква са бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г. Средствата в размер на 213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ бяха одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишенитецени на евергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лв. ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната за внос от Украйна ще се гарантират необходимите приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.


Източник: novini.bg