"Трябва да бъдат разплатени до 15 октомври следващата година. Ние обаче работим за това тези средства да достигнат сметките на потърпевшите български производители до края на тази календарна година. Задействали сме всички процедури и вярваме, че ще успеем, каквото зависи от нас на административно ниво", каза земеделският зам.-министър.

По думите му 5 на сто от средствата, предвидени по Програмата за развитие на селските райони за тази и за предходната година, ще бъдат насочени към стопанства, които са претърпели загуби в следствие на войната в Украйна. В ход са разговори с ЕК във връзка с регламент, който е приет в края на юни 2022 г.

Събев добави, че за подпомагане на производителите тази година е предвиден бюджет от 59 млн. лева.

В началото на следващата година с близо 5 млн. лева ще бъдат подпомогнати преработвателите и пчеларите, които също са засегнати от войната в Украйна.

Заместник-министърът беше на посещение в Болярово по повод празника на общината днес. В лозовите масиви край село Стефан Караджово той присъства и на отбелязването на Международния ден на мавруда. По думите му се очаква добра реколта от грозде през тази година.

Източник: DarikNews