Междувременно на проведените в края на август при кмета на община Роман Валери Ролански консултации с упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 43-ото Народно събрание не бе постигнато съгласие за определяне състава на Секционната избирателна комисия (СИК) на изборите в Синьо бърдо. "Ябълката на раздора” се оказа длъжността зам.-председател на СИК, за която предявиха претенции от ВМРО-БНД и от ДПС.

Ето защо с Решение №232/ 06.09.2016 г. ОИК - Роман реши да изпрати цялата документация на Централната избирателна комисия, която да назначи състава на СИК - Синьо бърдо. Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

Тази неделя (11 септември) стартира предизборната кампания за кметските избори, която ще продължи до края на месеца, уточни председателят на ОИК - Роман Цветан Димитров.

Частичният избор за кмет на Синьо бърдо бе насрочен за 2 октомври (неделя) с указ на президента на Република България. До него се стигна след като на 13 май тази година почина дългогодишният кмет на селото Цветан Василев, който кметува пет мандата - от есента 1999 г. до пролетта на 2016 г.