Специалната награда - статуетка на кмета на с. Тополи, Демир Георгиев, отиде при певците от село Брусен, Община Мездра.

„Много силни участници имаме тази година, сподели секретарят на читалището Величка Иванова. Атрактивни песни и танци, авторски композиции и майсторски изпълнения. Радваме се на дългогодишното си приятелство с бесарабските българи от гр. Рени, Одеска област в Украйна, с които вече 7-8 години постоянно обменяме културни взаимоотношения. В тазгодишното издание на фестивала имаше много млади участници. В продължение на два дни смехът, песните и танците не спираха.

„В началото, когато започнахме да правим фестивала, решихме той да е регионален, разказва кметът на с. Тополи Демир Георгиев. Постепенно обаче започнаха да идват все повече състави и от все по-отдалечени градове и села. Форумът се разрасна и постепенно се оформи като национален с участие на гости от чужбина. С всяко издание броят на желаещите да се включат нараства, а това ни радва, защото означава, че съборът вече има свой живот и авторитет“, отбеляза още кметът.

Компетентното жури, съставено от четирима специалисти, се затрудни много, но в края на краищата имаше изобилие от награди и всеки участник си тръгна с усмивка. Защото и мотото на събора е „Светът е оцелял, защото се е смял“. По традиция г-жа Марица Гърдева, председател на групата на ГЕРБ в Общински съвет Варна връчи своята специална награда – картина с хумористичен акцент, рисувана специално за фестивала. Тази година тя отиде при изпълнителите от с. Алваново, общ. Търговище.

Нина Иванова, председател на Областния център за национални култури в гр. Рени, Украйна, връчи на село Тополи картина с изображение на местна църква, посещавана от български исторически личности.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Култура” към Община Варна и се организира от кметството и Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1927" с.Тополи. Съборът за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее”, с. Тополи, Община Варна, e създаден по идея на НЧ „Св. св. Кирил и Методий-1927”’ в подкрепа на инициативата „Съхрани българското”. През 2006 година се проведе първото издание на събора, посветено на 80-годишнината на читалището. Чрез създаването на този събор, организаторите имат за цел да се съхрани и популяризира българския автентичен, словесен и песенен фолклор, българската автентична музика и танци, костюм и накити. Съборът е с конкурсен характер. Организира се през година, в края на месец август.

Текст и снимки Ели Маринова


Източник: chernomore.bg