От документите по досъдебното производство става ясен сюжетът на престъпната драматургия. През март 2016 г. Росица претърпяла мозъчен инфаркт, приемала значително количество лекарства и започнала да изпитва чувство на ревност и да се държи агресивно спрямо съпруга си.

На 30-ти май тази година съпругът на Росица се прибрал от работа и влязъл в стаята си. Тя отишла при него и започнала да го обвинява, че имал връзка с друга жена. Мъжът седял пред компютъра и не й обърнал внимание. Афектирана от това, обвиняемата го ударила с мобилен апарат. След това изтичала към своята стая и затиснала вратата. Минути по-късно отишла в коридора и отново започнала да обвинява съпруга си за здравословното и психичното си състояние. Той също излязъл в коридора, предупредил я, че ако пак посегне да го удари, той също ще прибегне до физическа разправа и Росица се прибрала в стаята си.

След като дъщеря им излязла от апартамента, жената изпила лекарствата си и глътнала около 100 гр. коняк, взела флакон с лютив спрей и кухненски нож, отишла в стаята на мъжа си и започнала да го пръска в лицето. Той се опитал да се предпази с покривката на леглото като я поставил пред себе си. През това време разярената Росица му нанесла удар с кухненския нож в областта на гърдите и избягала навън.

Финалът на драмата е свързан с линейка, полицейска патрулка и щракване на белезници и бързо разследване. По искане на прокуратурата на Росица била определена от съда най-строгата мярка за неотклонение - „задържане под стража”. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжният съд в Плевен. Обвинението е по чл.115 от НК чийто текст гласи: „Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години”. Държавните обвинители разбира се, са добавили, че той е във връзка и с чл. 18 от НК, тъй като Росица е започнала изпълнение на умишлено престъпление, деянието на което обаче не е довършила.