„Всяка една сграда трябва да има технически паспорт, особено многофамилните. Това е конструктивен доклад, който е от полза на живущите и собствениците, за да са наясно със състоянието на сградата“, каза кмета на Мездра – Иван Аспарухов.

„Това е и основата за кандидатстване по проекти за енергийна ефективност. Когато подготвяхме такива проекти по периферните райони, всички блокове си направиха технически пастори. Те струваха между 200-250 лв. технически заедно с енергийната ефективност, допълни Аспарухов.

По Закона за устройство на територията, физическите лица, които откажат да платят, се наказват с глоба от 100 до 300 лв., а юридическите с глоба от 1000 до 10 000 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание. Липсата на такъв паспорт, може да възпрепятства осъществяването на нотариални сделки.

Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007 г., както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. По-голямата част от многофамилните жилищни сгради в Община Мездра имат съставени технически паспорти, тъй като са кандидатствали за саниране, а процедурата изисква предварително подготвен документ за изправност.

Техническият паспорт обобщава информацията за изграждането ѝ, въвеждането ѝ в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.