По повод 147-ата годишнина от гибелта на „Комитчето”, както е останал в народната памет роденият в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) поборник, участниците в поклонението запалиха по свещичка и поднесоха цветя пред паметната плоча на героя недалече от лобното му място в м. „Зелени камък“, върху която, освен неговото име, са изписани имената на родителите му Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин.

Водосвет за здраве на присъстващите и на техните близки и заупокойна молитва за Александър Чендов и за всички загинали на бойното поле отслужи йеромонах Натанаил от Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“).

Възпоменателната проява, която се провежда за четиринадесета поредна година, уважиха кметовете на Игнатица и на Осеновлаг Иво Костов и Бонка Младенова, техните колеги от Оселна и Типченица Росен Николов и Георги Димитров, заместник-кметът на Община Ботевград инж. Цветелин Цветков, почетният гражданин на община Мездра Борис Кръстев и др.

Сред най-възрастните поклонници бяха 90-годишната Рада Стоянова от Осеновлаг, 83-годишната й съселянка Иванка Войнова, по чиято инициатива от 2010 г. насам се организира поклонението в м. „Люцка поляна“ и доайенът на туристическото движение в община Мездра Борислав Леонкев-Бочи (79 г.).

По-сетне отец Натанаил благослови овчия курбан, приготвен от майсторите-готвачи Стефка Тодорова, Любомир Тодоров и Радка Петрова от Игнатица, след което всички седнаха на общи трапези.


Мирослав Гетов