© Община Мездра

По повод 145-ата годишнина от гибелта на „Комитчето”, както е останал в народната памет родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) поборник, недалече от лобното му място в м. „Зелени камък“ беше осветена нова паметна плоча, дарена от признателни потомци, върху която, освен неговото име, са изписани имената на родителите му Димитър и Елисавета Чендови-Аладаглиеви и на шестимата му братя и сестри Петър, Стефан, Тодорица, Спас, Захария и Господин.

Водосвет за здраве на присъстващите и техните близки и заупокойна молитва в памет на Александър Чендов отслужи архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“), в съслужие с йеромонах Натанаил, а членове на Национално дружество „Традиция“ отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул. По-сетне Негово Високопреподобие освети традиционния курбан, съобщават от пресслужбата на Община Мездра.

Възпоменателната проява, която се провежда за дванайсета поредна година, уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Игнатица Иво Костов, кметът на Гергевец Никола Кънев, председателят на Сдружение „Обединени Балкани“ Андрей Маринков и председателят на Национално дружество „Традиция“ Огнян Маринов.

За трагичната съдба на Комитчето и заветите на националните ни герои говори осеновлашката „Баба Илийца“, 81-годишната Иванка Войнова, по чиято инициатива от 2010 г. насам се организира поклонението в м. „Люцка поляна“.

В знак на признателност за нейната родолюбива дейност Никола Кънев връчи на Войнова поздравителен адрес от името на Община Сливен и поздравителен адрес от Кметство Гергевец до участниците в поклонението, а Огнян Маринов й подари реплики на английския вестник „The Daily News“ от юли-август 1876 г. с репортажите на американския журналист Макгахан за турските зверства по българските земи след Априлското въстание и на вестник „Московские новости“ от април 1877 г. с Манифеста на руския император Александър II за обявяване война на Османската империя.

Пламенни слова произнесоха също архимандрит Севастиан и Андрей Маринков. Поклонението завърши с поднасяне на венец от Национален съюз „Единение“ и Сдружение „Обединени Балкани“ и на цветя пред паметната плоча на Александър Чендов.