Според старата християнска житийна митология, през 320г.от н.светите 40 мъченици били римски войници, известни със своята храброст. Те тайно изповядвали християнството, но били разкрити и подложени на жестоки мъчения, след които 40-те воини били изгорени живи на клада. Православната църква по-късно ги канонизира.

Празникът е известен още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

Легендата разказва, че 40 войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които се възпротивили на заповедта да принесат жертва на езическите богове, тъй били християни.

Заради неподчинението им, началникът им ги повикал на и започнал да ги убеждава да не жертват живота си и да се откажат от християнството. Обещавал им почести и дарове, ако склонят да извършат жертвоприношението.

След като отказали да се поклонят пред идолите, войниците били затворени и подложени на жестоки мъчения. Затова Православна църква отбелязва и до днес жертвата на светите 40 севастийски мъченици.

В българския календар празникът е свързан с цар Иван Асен ІІ, построил в столицата си Търново храм в тяхна чест, по случай победата му над Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 година.

На Свети Четиридесет мъченици се месят и обредни хлябове, намазани с мед. Наричат се младенци, тъй като са във формата на кукли. Те трябва да са 40 на брои, като толкова са и пълнените чушки с боб и постните сърми, които също трябва да присъстват на днешната трапеза.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача".