Средно за трите месеца безработните са станали 1048. Завършваме март без драстична промяна в процента на хората без работа, заявиха от Дирекцията. В община Мездра в края на март без работа остават 517 души, докато в Роман те са 489. Едва 11 човека са назначени на работа.

Остава нисък процентът на безработица в община Мездра - под 7%, над 20% е в община Роман.

По мярката „Запази ме“, за изплащане на компенсации в размер на 24 лв. на ден, в края на март са обработени 21 заявления и за двете Общини, като така са подпомогнати общо 97 души.

Удължава се крайният срок за допустимост за изплащане на компенсациите до 30.06.2021 г.

Пет са фирмите, кандидатствали за държавна помощ по модела 60/40 за първото тримесечие, които отговарят на условията за получаване на средства. 3 от тях са с над 50 души персонал. Общо 217 човека са подпомогнати от мярката.

Документи за получаване на средства за месеците април и май, се подават до края на май, поясни директорът на Дирекцията.

Те могат да кандидатстват по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с квалифициран електронен подпис или чрез лицензиран пощенски оператор, а при невъзможност за ползване на тези два начина - чрез посещение в бюрото по труда.

Независимо от начина на изпращане, документите се подават към Дирекция „Бюро по труда“, обслужваща територията по мястото на работа на работниците или където е одобрен работодателят.

Посоченият срок за прием на документи за кандидатстване е регламентиран в постановление на Министерски съвет от 18 март, с което се удължава и периодът за предоставяне на финансова подкрепа по мярката 60 на 40 до 31 май т.г.