По Програмата в Дирекция „Бюро по труда“ в Мездра са подадени 3 заявки от Общините Мездра и Роман и от частна фирма в град Роман, в която вече са наети двама работници. От Община Роман са заявили 30 лица, като 28 от тях ще бъдат назначени на работа. Общината в Мездра е заявила 15, от тях 11 чакат за назначение. От 1 март младежите трябва да започнат работа, поясни директорът на Дирекция „Бюро по труда“ в Мездра Владимир Петков.

Безработни младежи се наемат на работа потри компонента: обучение по време на работа, за срок до 6 месеца, стаж за срок от 6 до 9 месеца и за период до 9 месеца с осигурен ментор на разкрити от работодателите работни места.

След последните промени в Проекта възнаграждението на наетите лица ще бъде в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година.

Заетостта по всички договори за стажуване или обучение по време на работа, или заетост следва да приключи не по-късно от 31 юли тази година, като подаването на окончателно искане за плащане да не бъде по-късно от 31 август 2023 г.