Според справката се отчита ръст при останалите без работа през последните 6 месеца, като те са 40 на сто от регистрираните. Продължава и тенденцията незаетите жени да са повече от мъжете – 50,3%.

Дирекция „Бюро по труда“ в Мездра регистрира 858 безработни лица в края на януари 2022 г., като броят им е нараснал с 37 спрямо декември 2021 г. Равнището на безработица общо за двете общини е 7.3%. Спрямо икономическата динамика през последните няколко години, този процент не буди притеснение и на практика безработицата е ниска.

Нисък е процентът на безработица в община Мездра – 4,8. Регистрираните в края на януари са 453, като броят им е нараснал с 40, спрямо предходния месец.

В община Роман са записани 405 лица без работа, като броят им намалява с 3-ма. Процентът там не се променя и остава висок – 17,3, съобщават от Дирекцията.

По образователен признак най-голям дял от безработните са тези със средно образование – общо 431 лица. С начално или без никакво образование са общо 242 лица. С основно образование са 133, а без работа с висше образование остават 52 лица.

За MediaNews директорът на Дирекция „Бюро по труда“ в Мездра Владимир Петков каза, че няма наети младежи, които да започнат работа по Програмата „Старт накариерата“ в общините Мездра и Роман. Останалите програми, които се предлагат на хората без работа все още не са започнали, заради забавянето на приемането на Държавния бюджет за тази година.