© архив

Подмяната ще обхване улиците „Крилатица“, „Лозан Стрелков“, „Капитан Кръстьо“, „Петко Казанджи“, „Христо Ботев“, „Алеко Константинов“, „Венец“, „Хаджи Димитър“, „Стефан Караджа“, „Пейо Яворов“, „Белоградчишки скали“, „Васил Левски“ и „Юрий Гагарин“.

В участъците, предвидени за реконструкция, се предвижда и подмяна на сградните водопроводни отклонения /от връзките с уличния водопровод до уличната регулационна линия/ и монтаж на улични спирателни кранове и пожарни хидранти.

Реализирането на проекта ще обхване квартали в града Белоградчик с концентрирано активно трудово население, където през последните години прогресивно се увеличава броя на ВиК – авариите. Общият брой на населението, което ще получи подобряване на водоснабдяването е над 1000 души, което съставлява около 15% от населението на град Белоградчик.

Подмяната на водопроводната мрежа в града един от основните приоритети на общината. В предишни години преди да бъде положен асфалта по част от уличната мрежа на града, задължително се подменяше и водопровода. Работата по настоящия проект общината започна още през 2021 година, когато беше изготвен технически проект.

В началото на 2022 година Общинският съвет не гласува средства за стартиране на изпълнението на строителството. Въпреки това общинското ръководство успя да защити инвестиционното предложение пред Министерство но финансите и Министерство на регионалното развитие.

Общата стойност на проекта е около 890 000 лв., от които 724 000 лв. общината ще получи като финансиране от МРРБ. Според сключените договори за строителство се предвижда ремонтните дейности да започнат през месец септември и да приключат до края на годината.