© село Ребърково

Поради преливането на две реки, Клисурска и Малата река при село Люти дол, беше затворен пътят между Мездра и Ботевград в събота. Временно движението по път Е 79 между двата града в района беше ограничено в двете посоки. Наводнението е нанесло редица инфраструктурни поражения - скъсани водопроводи, изровени улици, наводнени къщи и дворове.

Река Малата излезе от коритото си и наводни и село Ребърково. Приливната вълна дошла около 22:30 часа в събота и била висока 2.5 м., казват жители на населеното място.

От наводнението за засегнати 15 къщи, поясни кметът на Ребърково Петър Петков. По-голямата част от селото е останало без ток, а екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на аварията. Паднали са два стълба, а приливната вълна съборила и дървета. Освен водопроводната мрежа, разрушен е и единственият път от квартал "Ботулиновец" към селото. Така местните могат са преминават само по една тясна тревиста пътека.

Кметът на селото поясни, че вече има наета фирма, която да изчисти коритото на реката, а след това ще се работи и по възстановяването на пътя.

„В село Лик щетите от придошлата река Пороиница са оставили цяла улица без водоснабдяване“, каза кметският наместник на селото Валентина Мишева. Бързото течение е отнесло водопровод, свързващ ул. Възраждане, както и части от пътя на ул. Янтра. Залят е и мост, които е единственото място за преминаване на част от жителите до имотите им.

„Днес вече е минало техническо лице, което е определило щетите и утре очакваме техниката, която ще помага за разчистването“, допълни кметският наместник. Сигнализирали сме ВиК Враца и Мездра. Чакаме отговор, за да видим как ще възстановим водоподаването към ул. Възраждане.“

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов поясни, че вече се работи по отстраняването на щетите.

Поради обилните валежи тежки поражения има и в селата Крапец и Игнатица.

От община Мездра е сформирана комисия по бедствия и аварии, която започва огледи на пораженията в селата.