Ще бъдат осигурени и средства за учебници, учебни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по учебните предмети майчин език, религия и хореография за всички ученици от I до XII клас, които ги изучават.

Парламентът прие предложението за предоставяне на безплатни учебници в началото на 2023 г., като мярката ще влезе в сила от учебната 2024/25 г. Досега безплатни учебници се осигуряваха за учениците от първи до седми клас. От следващата учебна година учебниците на гимназистите ще са достъпни и в образователната платформа "Дигитална раница". Повече от 17 хил. учители преминаха обучение по използване на платформата, в която ще има разнообразни дигитални ресурси.

Целта на безплатните учебници е даде равен достъп до образование на всички ученици и да се гарантира достъпът им до качествено училищно образование.

С друго решение на правителството се отпускат допълнителни 2.2 млн. лева за подобряване на материално-техническата база на професионални гимназии в различни области на страната. Средствата ще помогнат за обновяването и модернизирането на регионалната образователна инфраструктура в България, което стартира по Оперативна програма ,"Региони в растеж" 2014-2020 г., посочват от МОН.

Средствата по програмата бяха в размер на 110 967 966 лв. С тях започна модернизацията на 103 училища в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен райони, както и в София-град. Оказа се, че средствата не достигат за изпълнението на ремонтите.

Одобреното от правителството допълнително финансиране ще позволи сградите и на тези гимназии да придобият нов облик, който ще допринесе за повишаване привлекателността и качеството на професионалното образование и обучение в страната, пишат от МОН.

Още 1 036 263 лв. бяха отпуснати за осигуряване на дейности по 4 национални програми за развитие. Това са програмите "Без свободен час", "Обучение за ИТ умения и кариера", "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти" и национална програма "Професионално образование и обучение".


Източник: mediapool.bg