Някои езичници фанатици чули тия думи на Евлампий, хванали го и веднага го завели при съдията. Отначало съдията се опитал ласкаво да увещае Евлампий да се поклони на боговете, но момъкът отказал и останал верен на Спасителя.

Съдията много се разгневил, но постепенно гневът му се уталожил. И пак започнал да прави опити да убеди Евлампий да принесе жертва на боговете. След това го заплашил с мъчения и най-после, наново разгневен, заповядал на своите хора да го бият жестоко.

Евлампий спокойно понесъл ударите. Твърдостта му усилила яростта на съдията. Той замислял все по-страшни изтезания. Заповядал да го сложат на нагорещена до зачервяване решетка.

Мъченикът вече очаквал смъртта, когато изведнъж почувствал нови сили в себе си. Той се изправил здрав и невредим. Всички присъстващи изпаднали в изумление. Чувствайки в себе си благодатна, свръхестествена мощ, Евлампий изказал желание да отиде в езическия храм. Съдията се зарадвал. Той помислил, че мъченикът се е съгласил най-после да извърши жертвоприношение.

Придружен от голямо множество народ, Евлампий бил заведен в езическото капище. Там имало голям идол. Евлампий се обърнал към него с думите: „В името на Господа Иисуса Христа, идоле неми и глухи, падни на земята и се обърни на прах!”, след което идолът паднал и се разсипал.

Всички присъстващи видели чудото и повярвали в силата на хриситянския бог. Озлобен, съдията не искал да повярва. Заповядал да предадат Евлампий на нови мъчения.

Мъченикът имал сестра, девойка, която се наричала Евлампия. Като чула, че брат й търпи мъчения за Христа и Неговото спасително дело, бързо се затекла към съдилището. Промъкнала се през тълпата. Приближила се до брат си и се обърнала към съдията. Тя заявила, че и тя е служителка Христова, и Христос е нейният живот. За Него е готова да изтърпя същите страдания, които понася нейният брат Евлампий.

Съдията заповядал да бият девойката по лицето. После по негова заповед братът и сестрата трябвало да бъдат хвърлени в котел с кипящо масло. Евлампий пръв влязъл в котела. И оттам увещавал сестра си да не се бои, защото Божията помощ няма да ги остави. Като се прекръстила, Евлампия влязла също в котела. Господ изстудил врялото масло. Мъчениците радостно пеели хвалебни песни на Бога.

Разгневеният съдия измислил нови мъчения. Избодени били очите на Евлампий. Братът и сестрата били хвърлени в огнена пещ. Но Господ не оставил верните си служители: смекчавал жестокостта на мъченията.

След като се убедил, че не може да постигне целта си, съдията осъдил мъчениците на смърт.

Главата на Евлампий била отсечена с меч. Евлампия предала душата си на Бога, преди още палачът да е дигнал меча си и над нея.


Източник: pravoslavieto.com.