В рамките на годишната среща на местните власти кметът на Враца предложи да бъдат оптимизирани процедурите за събирането и систематизирането на информация при посещения по домовете. "От една страна екипите по обхват правят обходи и актуализират информацията в електронната система на Механизма. Същевременно служителите на „Социално подпомагане“ също правят подобни проверки. По-добре е да бъдат разработени общи въпросници, които да се попълват при посещения на децата, застрашени от отпадане от системата на образованието", допълни Каменов.

По отношение на електронната система на Министерството на образованието и науката, градоначалникът заяви, че е възможно тя да бъде разширена с информация за семейния статус на децата.

По време на годишния форум кметът на Враца, който е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) представи добрите практики на общините по отношение справянето с проблемите в образователната система по места.

Тридневната годишна среща на местните власти е организирана от НСОРБ. На форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини - възможностите за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура, опазването на обществения ред в общините, превенция и защита при бедствия, интегрирането на образователната и социалната система в общините, както и управлението на човешките ресурси.