Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” (НАТФИЗ), Националната художествена академия „Николай Павлович” (НХА) и Националната спортна академия „Васил Левски” са сред университетите, в които за предходната година липсват регистрирани патенти и патентни заявки. За сметка на това обучаващи и работещите са автори на различни постановки, филми, скулптури, стенописи или са постигнали национални или международни спортни рекорди.

Патентоването им би помогнало за увеличаване на научните резултати на университетите, научния им капацитет и възпроизводство на академичния потенциал. Това ще допринесе и да получат по-висока цялостна оценка. За 2020-а и трите университета са сред 17-те организации, получили до 99 от 500 точки. За сравнение топ три по цялостна оценка имат десетки пъти по-високи резултати. Българската академия на науките има 6 922.545 точки, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е с 3 311.993 точки и Медицински университет - София има 2 845.711 точки.

Около 1/3 от всички 45 университета и научни организации са реализирали патентна дейност през 2020-а. В два от тях броят на регистрираните и подадени патентни заявки е по-голям.

В анализа е посочено, че от Пловдивския университет е подадена една патентна заявка и са регистрирани три национални патента. За сравнение през 2019 г. е имало 1 регистриран патент, през 2018 г. - 1 патентна заявка, а през 2017 г. - 3 патента.

За разлика от предходните години през 2020-а в Аграрния университет броят на регистрираните и подадени патентни заявки е сравнително голям. В други вузове обаче те намаляват. Такъв е случаят и с научните организации и университети с най-много точки за индикатора патентна дейност в сравнение с 2019 г.

В Българската академия на науките, която заема първо място, броят на подадените заявки за патенти е намалял от 58 национални патентни заявки за 2019 г. на 28 през 2020 г. Спад е налице и в регистрираните национални патенти - от 70 (2019 г.) на 50 (2020 г.). Според анализа на комисията в настоящия момент по отношение на патентната дейност в България се открояват две организации - Българската академия на науките и Селскостопанската академия. Следва група от 4 университета, чиято патентна дейност е значителна в сравнение с дейността на тези след тях. Това са

Тракийският университет в Стара Загора, Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Русенският университет и Техническият университет - София.

„Техническият университет в София извършва патентна дейност, която е значителна в сравнение с другите технически университети, но е далеч под възможностите на ТУ - София. След увеличението на активността в тази сфера през 2019 г. в сравнение с 2018 г. е налице известен спад през 2020 г. в сравнение с 2019 г. - направена е една патентна заявка за национален патент повече, но са регистрирани 6 национални патента по- малко“, отбелязват авторите на доклада. Така е и препоръката за останалите вузове с технически профил.

Два университета пък вече поправят досегашните пропуски. Югозападният университет „Неофит Рилски” - Благоевград има 2 регистрирани патента, за разлика от предходни години, когато такива не е имало. Икономическият университет - Варна има само един регистриран национален патент, но докато от данните след 2017-а става ясно, че такива са липсвали.

Наблюдава се и обратната тенденция. В университети, които са имали регистрирани и подадени патентни заявки, през 2020-а такива липсват. В сравнение с 2019 г., когато са регистрирани 2 национални и два международни патента и са подадени две заявки, през 2020 година в Химикотехнологичния и металургичен университет няма регистрирана заявка.

Над 20 пък за вузовете, в които липсва патентна дейност през миналата година. Сред тях са Лесотехническият университет - София, Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”, Шуменският университет, Академията на Министерството на вътрешните работи, Висшето строително училище „Л. Каравелов“. Затова и препоръката към тях в доклада е за работа по защита на интелектуалната собственост и създаване на патенти и полезни модели.