Героите от приказките оживяха в читалнята на Градската библиотеката благодарение на подрастващите актьори от Детски театър "Магически свят" при мездренската гимназия, сформиран по проекта "Твоят час". Възпитаниците на преподавателката Петя Антонова бяха подготвили и интересни загадки от "Червената шапчица", "Котаракът в чизми’", "Пипи Дългото чорапче", "Снежанка", "Пепеляшка’’ и други популярни приказки.

Сред гостите на приказния празник бяха децата от Училищния театър в Основно училище "Христо Ботев" с ръководител Николай Ненов, който също работи по проекта "Твоят час". Те трябваше да разпознаят приказните герои и да отговорят на поставените им загадки. За всеки правилен отговор получиха като награда подаръци.

Международният ден на приказките се отбелязва всяка година на 20 март. Традицията за неговото честване е поставено през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави - от Австралия и Мексико до Канада и Естония. Целта на този празник е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хилядолетия - от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Темата на тазгодишния Ден на приказката е "Трансформация - мечтай за големи неща и нека всички научат за твоите планове”.