Празникът започна на обновения вход за тежкотоварни автомобили, който осигурява удобен и бърз достъп до кейовете. Официални гости на откриването бяха областният управител на област Монтана – Росен Белчев, неговият заместник Нина Петкова, кметът на Лом Пенка Пенкова и Румен Попов, Управител на концесионера „Порт Инвест“ ЕООД.

Най-вълнуващ бе празникът за десетките бивши служители и работници , които няколко часа разглеждаха обновения порт.

Видинският митрополит Даниил и свещеници от района отслужиха водосвет и благословиха екипа и работещите на пристанището, както и всички ломчани.

В приветствието си Пенка Пенкова отбеляза, че без партньорство между общината и пристанището градът не би могъл да се развива.

Управителят на концесионера „Порт Инвест“ ЕООД Румен Попов съобщи, че през изминалите 4 години дружеството е инвестирало над 8 млн. лева в пристанищна инфраструктура, механизация и съоръжения и така е преизпълнило с 2 млн. лева инвестиционния ангажимент, поет към държавата в концесионния договор. Само в новата визия на порта са инвестирани 2,3 млн. лева. От 2006 г. досега държавата е вложила в модернизиране на базата на порт Лом 13,6 млн. лева.

Пред множеството официално бе валидирана пощенска марка с номинал 95 ст. и уникален пощенски печат „180 години от създаването на Пристанище Лом“ .


Източник: novinitem.com