Междуведомствената комисия ще провери състоянието на съществуващите корекции на реки, диги и дерета на територията на област Враца, участъците от речните корита, извън населените места и ще определя дължината на речните участъци, чиято проводимост е намалена. Ще бъдат инспектирани и участъци извън урбанизираните територии, за които е необходимо да се премахнат израснали във водното течение дървета, храсти и дънери, както и паднали или с опасност от падане дървета.

Ще бъдат определени видовете дейности за почистване на речните участъци и обема на отложените наноси след.Комисията ще даде указания относно участъците за укрепителни дейности по бреговете на реките. Очаква се непосредствено след проверката Междуведомствената комисия да изготви Констативен протокол и Програма за планово почистване на проверените речни участъци. Програмата ще включва и стойността на предвидените мерки, като данните ще бъдат предоставени на областния управител за одобряване.

С цел по-добра информираност, осъществяване на превенция на бедствия и аварии, както и координация между общините, Момчил Младенов е разпоредил от началото на седмицата оперативните дежурни по Общински съвети по сигурност да връщат обратна информация на общините. Той уточни, че информацията от Областна администрация - Враца се връща до 9.30ч. ежедневно основно на общините Бяла Слатина, Хайредин, Борован, Мизия и Роман. В справката на оперативните дежурни се подава информация за актуалното ниво на реките, язовирите и тяхното състояние. Уточнява се дали „водата се изпуска“, „прелива ли през преливника“ или „няма проблем“. Към момента обстановката в област Враца е спокойна. Реките и язовирите са под критичните нива - уточни Областният управител.