Фестивалът е стартира през 2014 година по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей Враца и се реализира традиционно от Община Враца, Младежки дом – Враца, Регионален Исторически Музей – Враца, Сдружение ТЕМП-АРТ.

Събитието се организира в четири фестивални дни, през които участниците живеят и творят на туристически бивак внепосредствена близост до археологическите разкопки. Организират кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с темисвързани с древността и древното познание. Целта е да бъдат представени последни новости от света на археологията и древната история.

Показани ще бъдат артистични реконструкции на древни ритуали и легенди представяни от различни творчески формации от страната на сцена и в реална среда. Ще има и демонстрации и занаятчийски работилници -керамика, копаничарство, тъкачество, обработка на вълна /плъсти/, древни възли и плетиво, накити от кост, изработка на сапун, демонстрации на старинни оръжия и други.

В дните, вечерите и нощите на Фестивала се организира приключенска игра „ПЪТЯ НА СЛЪНЦЕТО“, театър на сетивния лабиринт „Пътуване в неизвестното“, археологическо училище – където може да получите сертификат за елементарен курс по археология, демонстрация на добиване и дегустация на спиртни напитки по експериментална технология от неолита. Демонстрация и дегустация на „Неолитна храна в Оходен“, приготвена от копривщенеца Ангел Ангелов - Национална академия „Кулинарен историк“ и претендент за рекордите на Гинес.

Фестивалът традиционно се организира в три секции, представящи артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията и други. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология.

Запазен знак на Фестивала е графично изображение на нефритния амулет - Богинята майка, свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.

Седмото издание на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“ ще бъде открита но 9-ти септември /петък/, от 19:00 часа.