В областния екип са включени представители на Областна администрация и общините в област Враца, представители на работодателски организации, Дом на науката и техниката, експерти от РДСП – Враца, РЗИ – Враца, РЦПППО – Враца, РУО – Враца. В хода на разработването на стратегическия документ могат да бъдат привличани за участие и други заинтересовани страни.

Срещата беше открита от областния управител Стефан Красимиров, който определи образованието като един от водещите приоритети в регионалната политика, чието качество предопределя успеха в много сфери на обществения живот. Заявена беше категорична подкрепа за реализация на всички дейности, които биха допринесли за предоставяне на пълноценно и ефективно обучение, възпитание и социализация на децата и учениците в област Враца.

Началникът на РУО - Лорета Колева, представи мотивите за разработване на Стратегията, като подчерта, че дългосрочната визия за развитие на образованието би допринесла за по-голяма стабилност и предсказуемост на системата и ще доведе до съгласуваност на намеренията и действията по изведените приоритетни области. Ще бъдат създадени по-добри условия за иновативност и творчество. Предложена беше структура на бъдещия стратегически документ и бяха поставени някои акценти във връзка с последователността и логиката на процеса. Беше взето решение за сформиране на Оперативно звено за планиране и координация на процеса на разработване на Стратегията.

Гергана Василева – началник-отдел ОМДК в РУО, запозна участниците с предложението за индикативен план-график за разработването на Стратегията, който бе допълнен с нови предложения по време на работната среща. Предвид значимостта на предвидените мерки и дейности за широк кръг от децата, учениците и гражданите на област Враца, се предвижда обществена дискусия по проекта на Стратегия.

Участниците в Областния екип подписаха декларация за коректно професионално сътрудничество, с която се ангажираха за ефективни взаимодействия и професионализъм в съвместната дейност.

Очаква се Стратегията за развитие на образованието в област Враца (2022-2026) да бъде приета и утвърдена от Областния съвет за развитие през м. ноември, 2022 г.