В рамките на два дни - 30.01.2024 г. и 31.01.2024 г., на ГКПП – Дунав мост Видин – Калафат при извършени проверки граничните полицаи от ГПУ - Видин са осуетили опити за незаконно преминаване и превозване на 32 мигранти през границата на страната.

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са били установени 19 чуждестранни граждани в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 280, ал. 2, т. 1, пр. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа.

Товарните автомобили са иззети като веществени доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата. Те са привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и са задържани за срок до 72 часа.

В хода на разследването е изяснено, че един от обвиняемите – 27-годишният Л.Х. от Сирия, е осъден само няколко дни по рано за същото престъпление.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура - Видин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите лица.