© МС

Държавата ще подкрепи финансово дейностите на още четири кризисни центъра. От следващия месец пари от бюджета ще получават кризисни центрове в Ямбол и в жилищен комплект "Меден Рудник" в Бургас, чийто капацитет е съответно 12 и 15 места.

До края на годината ще бъде разкрит нов кризисен център в Самуил, област Разград, в който подкрепа могат да потърсят 15 жертви на насилие. С държавно финансиране ще бъде увеличен капацитетът на кризисния център в Перник - от 16 на 40 места.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова посочи, че към момента кризисните центрове могат да приемат 321 пострадали. Целта е общият капацитет да бъде увеличен на 774 места - за 479 деца и 295 пълнолетни.

Премиерът подчерта ролята на общините, които трябва да планират разкриването на центровете в бюджетите си.

Вицепремиерът и министър на външните работи и Мария Габриел пък заяви, че трябва да се вземе предвид европейския опит по отношение на борбата с домашното насилие, включително анализите и докладите на Европейската комисия. Не трябвало да се подминава и ролята на психическото насилие вследствие на пандемията.

Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов първоначалната и адекватна реакция при случаите на насилие е най-важна. Той отбеляза, че от МВР вече изготвят нови методически указания за действията на полицията по Закона за защита от домашното насилие, с подробно разписани механизми за действие на всеки един етап от получаването на сигнала, посещението на място, разговора с пострадали, работата с извършителите и т.н. По негови думи се наблюдават значителен ръст на случаите на домашно насилие и трайно увеличение на образуваните досъдебни производства спрямо миналата година. Ще се извърши анализ на причините.

Вече е започнало обучението на 40 педагогически специалисти от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, които ще оказват методическа подкрепа за превенция на насилието и тормоза в училище. Подготвят се и 20 психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в сферата на киберсигурността и срещу насилието в интернет. Подготвят се и законови промени за въвеждане на медиация на конфликти на регионално ниво с цел подобряване на комуникацията между образователните институции и родителите, особено в случаите, в които децата са жертва на проблеми между родителите.

Министерството на правосъдието пък работи по разширяване на възможностите за безплатна правна консултация за жертвите на насилие. Тя е регламентирана в меморандум за сътрудничество и партньорство между МВР, МП, Националното бюро за правна помощ и адвокатските колегии. 22 юристи от Софийската адвокатска колегия са проявили желание да се включат в списъците на Националното бюро по правна помощ през последния месец. Обсъжда се също увеличаването на работното време на Националния телефон за първична правна помощ, който министерството поддържа.