През 2023г., служителите на РДПБЗН Враца са реагирали на 1863 сигнала за произшествия. Пожарите с материални загуби са 194, пожарите без нанесени материални щети са 774, техническа помощ – 546, дежурствата са 242, помощ на друга РСПБЗН – 22, лъжливите повиквания са 48 и аварийно-спасителните дейности са 37.

При пожарите с материални загуби 94 са в жилищно стопанство и дейности на домакинства; 2 в преработваща промишленост; 19в селското и рибното стопанство; 39 в транспорт, складиране и пощи; 12 в горско стопанство; 10 в търговия и ремонт; 4 в енергетиката; 3 в хотелиерство и ресторантьорство; 1 в образование; 2 в хуманно здравеопазване и социална работа; 1 в издателство, медии, далекосъобщения; 1 в култура, спорт, развлечения и 1 в други дейности.

Без нанесени материални щети са възникнали 774 пожари, от които 529 в сухи треви, листна маса и храсти, 35 в стърнища, 152 в отпадъци, 39 в комини и 19 в други обекти.

Засегнатите от пожари горски площи за 2023 г. са 786 дка. Най-голям е броят на пожарите поради небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност.

През отчетния период сили и средства на РДПБЗН Враца са участвали при ликвидиране на 2 бедствени положения на територията на областта.

546 пъти е извършвана техническа помощ, 37 аварийно-спасителни дейности, от които 36 при катастрофи е 1 в оказване помощ на пострадали граждани и издирване или спасяване.

За констатирани нарушения на противопожарните изисквания през 2023 г. са съставени 72 акта за установяване на административни нарушения.

От служители на РДПБЗН Враца са извършени 398 проверки за контрол по спазването на Закона за защита от бедствия (ЗЗБ). За констатирани нарушения на изискванията на ЗЗБ са съставени 9 констативни актове.

Проведени са пет общински и един областен етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, както и областен етап на ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“,пет районни състезания с МПО „Млад огнеборец“ и обучения за защита при бедствия в училища и детски градини.

Общо 192 са проведените занятия с 4944 участници.

На територията на област Враца функционират осем доброволни формирования в общините Враца, Козлодуй, Роман, Мизия, Борован, Хайредин, Оряхово и Мездра. Регистрирани са 12 участия на доброволните формирования по ликвидиране на последствията от пожари.

Подобреното ниво на подготовка и информираност на населението за поведение и прилагане на необходимите защитни мерки при пожари, бедствия и извънредни ситуации, поддържането на добро ниво на практическата подготовка на оперативния състав, способстват за достигането на абсолютен пет годишен минимум на пожарите със загуби, както и на загиналите при пожари граждани.