Концертната програма на панаирната сцена започна в 20.00 часа с изпълнения на Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. С
лед това кметът на Общината поздрави присъстващите. „Радостен съм да приветствам всички вас с „добре дошли” тази вечер и заедно да дадем началото на Видински панаир 2018. Една 120-годишна традиция, която събира в нашия старопрестолен, царствен град всяка година видинчани, живеещи във всички краища на света, събира семейства и близки, дава нови приятелства завинаги” – заяви Огнян Ценков. Той благодари на колегите от Община Видин, на видинския бизнес и всички институции, които съдействат за организирането на панаира и пожела хубави и изпълнени с много настроение панаирни дни. Кметът покани на сцената талантливата и обичана българска изпълнителка Тони Дачева, която бе посрещната с много аплодисменти. Откриването на панаира бе ознаменувано и с пищна заря.

Според документи, запазени в Държавен архив – Видин, началото на ежегоден Видински панаир се поставя на 15 август 1898 година. Решението е взето на извънредно заседание на Видинския градски общински съвет три месеца преди това. Независимо че има периоди, в които традицията е прекъсната, панаирът просъществува до днес и привлича гости отблизо и далеч.