Със заповед на директора на РИОСВ – Монтана е отменена наложена текуща санкция за прекратено замърсяване на повърхностен воден обект от канализационната система на гр. Грамада. С Наказателно постановление е наложена месечна текуща санкция за превишение на емисионните ограничения в разрешително за заустване на отпадъчни води от обект към „Технически компоненти България“ ЕООД, гр. Видин. В резултат на осъществената контролна дейност за отчетния период са дадени общо 10 предписания. Постъпили суми от глоби и имуществени санкции няма, а от еднократни и текущи санкции по чл. 69 от ЗООС са постъпили 2942,09 лв.

Проведени са процедури съгласно изискванията на екологичното законодателство по внесени общо 182 инвестиционни предложения, планове, програми, доклади, проекти и др., като по тях е осигурен обществен достъп на интернет страницата на инспекцията.

В резултат на осъществената контролна дейност е почистен терен в землището на Вълчедръм на площ около 3 дка.

Взето е участие в шест Държавно-приемателни комисии за приемане и въвеждане в експлоатация на строежи на територията на областите Видин и Монтана.