През януари със заповед на директора на РИОСВ – Монтана е отменена наложена текуща санкция за прекратено замърсяване на воден обект р. Цибрица и е намалена една санкция - за замърсяване на водите на р. Костенска.

В резултат на осъществената контролна дейност за отчетния период са дадени общо 81 предписания. Постъпилите суми от глоби и имуществени санкции са 50 лв, от еднократни и текущи санкции по чл. 69 от ЗООС – 1 288 лв., и от сключени споразумения по ЗАНН – 5 600 лв.

Проведени са процедури съгласно изискванията на екологичното законодателство по внесени общо 255 инвестиционни предложения, планове, програми, доклади и проекти, като по тях е осигурен обществен достъп на интернет страницата на инспекцията.

В резултат на осъществената контролна дейност са почистени три замърсени терена в землището на гр. Вълчедръм, общ. Вълчедръм на площ около 10 дка.

Спасена и пусната на свобода след кратко лечение е една защитена птица от вида мишелов.

Взето е участие в шест Държавно-приемателни комисии за приемане и въвеждане в експлоатация на строежи, два от които са на територията на област Монтана.