Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) наложи актове и глоби заради чистотата на трима кметове от Врачанско става ясно от справката за контролната дейност на екоинспекцията през месец юни.

Акт за административно нарушение е съставен на кмета на мездренското село Моравица Коно Жилковски за неизпълнено предписание. При извършена планова проверка в края на април е констатирано наличие на растителни отпадъци, торов отпад, отпадъци от битов характер, отпадъци от пластмасови и найлонови опаковки и текстилни отпадъци. Екоинспекторите дали предписание за събиране и почистване на битовите отпадъци, със срок на изпълнение един месец. При извършената последваща проверка обаче, установили, че предписанието не е изпълнено.

Глоба от 2 000 лв. е наложена на кмета на Краводер Илия Перчинков. Инспекторите извършили проверка на речното легло и прилежащите територии на река Ботуня в регулационните граници на селото, във връзка с осъществяване на последващ контрол по изпълнение на дадено предписание на РИОСВ - Враца, в изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите. Установено е, че не е изпълнено даденото предписание.

С 500 лв. е глобена Община Роман. Паричната санкция е заради заустване на отпадъчни води. В края на май екоинспекторите извършили проверка на канализационна система на гр. Роман. Установено е, че през 2015 г., като титуляр на действащо разрешително за ползване на повърхностен воден обект за заустване на отпадъчни води от канализационната система на Роман в река Малък Искър, Общината не е извършила собствен мониторинг на качеството и количеството на отпадъчните води.

През юни експертите са проверили 77 обекта, развиващи дейност на територията на Врачанска област. По направления са извършени общо 91 проверки, от които 63 планови и 28 извънредни.

Издадени са 26 предписания, основно за допуснати пропуски, свързани предимно с представяне на документи. Съставени са 2 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 3 наказателни постановления.

Междувременно възмутени граждани сигнализираха в MediaNews.bg за неритмично сметосъбиране напоследък в някои райони на Мездра. На редица места в града, оплакаха се те, има препълнени контейнери с битови отпадъци и кофи за смет, а около тях са разхвърляни боклуци, от които се носи непоносима воня. Нашата проверка действително установи такива случаи на ул. "Бузлуджа”, на площад ":Македония”, при бившия хлебозавод, на ул. "Георги Димитров” (зад тото пункта) и др.