Управата и гражданите на Челе ди Булгерия, който е побратимен с гр. Велики Преслав, и представители на Фондация "Въздигане" полагат всяка година усилия за развитие на партньорство между двете страни, с цел възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен.

Събитието беше отбелязано с няколкодневен фестивал, който цели да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните жители, така и от българите. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, заселени от нашите предци.

Освен от местни жители, тържествата бяха посетени и от възпитаници на български училища в Италия, които подкрепят запазването на българското самосъзнание зад граница.

По време на тържествата активист на Фондация "Въздигане" Ивелин Михайлов беше поканен да бъде награден с почетната награда "Алцек", която ще бъде връчена в края на месец юни в Италия.

Паметникът на Кан Алцек е първият паметник на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгария се намира в подножието на планината Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн.

В края на следващия месец, на 27 юли, официално ще бъде открит още един паметник на български владетел в чужбина. Това ще бъде паметникът на Кан Котраг в гр. Тетюши, Татарстан. Фондация "Въздигане" и кметството на Тетюши си партнират за поставянето на паметник на Кан Котраг, вторият син на Кан Кубрат и основател на Волжка България (днешен Татарстан).

Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.