Дъждът не спря родолюбиви врачани да присъстват на тържествената церемония по отбелязване на Деня на Съединението. В студеното и мрачно време, пред сградата на Общината имаше дори и малки деца, като Валентин Христов Николов, който ще бъде второкласник в училище „Иванчо Младенов”. Детето каза, че почти нищо не знае за Съединението, но иска да научи всичко за историята на България.

Празникът започна с химна на България и издигане на националното знаме пред сградата на община Враца до паметника на Светите братя Кирил и Методий. Слово произнесе заместник-кметът Петя Долапчиева. Тя акцентира върху факта, че Съединението е изцяло българско дело, пример за високите военни, морални и политически и национални качества на възобновена България и урок по родолюбие. На тържественото честване присъстваха народният представител Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на общински съвет Румен Антов, общински съветници и граждани.

За празника на Съединението в Регионалния исторически музей беше експонирана изложба на книги свързани със събитието. Посетителите бяха посрещнати с великолепни изпълнения на оркестър „Симфониета” под диригентската палка на Димитър Панов. В зала на музея бе показан документалният филм "България за Съединението".

Паметникът пред Светите братя беше отрупан с венци от признателното гражданство на Враца. Много цветя получи и областният управител Малина Николова. Подариха й ги за двоен празник - Националния и за Честит рожден ден, нейният личен празник.

Иначе добре организираният празник не беше посетен от хилядно множество. Повече от общинските съветници не бяха там. И градоначалника липсваше, вероятно по уважителни причини. Къде беше причината обаче, празникът да не е съвсем общоградски. Може би в засилилия се дъжд, или в отслабналото ни национално чувство? Тези които бяха днес пред Общината, със сигурност дойдоха защото чувстваха, че Съединението е български празник.