"В този ден ние отново заставаме пред паметника на площад "Бдинци”, издигнат в чест на войниците, офицерите и доброволците, дали живота си във войните за национално обединение, за да сведем глави пред тяхната самоотверженост и силен дух, с които отстояват свободата и независимостта на старопрестолния ни град и бранят геройски Родината си, каза в приветствието си към гражданството кметът на Видин Огнян Ценков. В хилядолетната история на Видин откриваме стотици примери на жертвоготовност и непримиримост в името на неговото спасение. Затова наш дълг е да покажем истинската стойност на делата от миналото и на хората, живели преди нас".

В словото си Ценков изтъкна, че всички видинчани имат основание да се гордеят с достойните си предци и да не забравят тяхното място в защитата и спасението на Видин и на България.

Тържествената проверка-заря премина под командването на капитан Алексов. Командирите на трите роти рапортуваха, че вечерната проверка е проведена, с изключение на загиналите опълченци от Видин в Руско-турската освободителна война, от Трети пехотен Бдински полк по време на Сръбско-българската война и защитата на Видин, участници във войните през 1912-1945 г., доброволци във войните за Освобождение и утвърждаване на българската държава. Рапортът приет майор Конорски.

В знак на признателност пред паметника на площад "Бдинци" официалните гости положиха венци.

Събитието приключи с празнична заря, която наблюдаваха много граждани и гости на Видин.