Посещението в касата беше свързано с празник за юбилей и директорът на здравната каса Светозар Симеонов лично посрещна представителите на медиите и даде пресконференция. Той отбеляза, че РЗОК-Враца е създадена на 14 април 1999 г. и е деветата по учредяване структура на НЗОК в страната. В началото служителите са били само пет, към момента в касата работят 57 души. Симеонов акцентира върху основна цел на институцията, осигуряването и гарантирането на свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ.

Представителите на медиите зададоха редица въпроси свързани с здравните услуги за жителите от региона. Коментирани бяха недостигът на направленията за специалисти, неиздаването на касови бележки при прегледи. Бяха дискутирани и така наречените „кражби на пациенти” и „източването на здравната каса”, фиктивните хоспитализации, лимита за приемане на болни, обвързан с легловата база, фалшивите ТЕЛК-ове…

Директорът отговори подробно на питанията на журналистите, поясни и начина за извършване на контрол от на касата и изрази увереност, че с въведеното от миналата година електронното отчитане, нередностите са намалели значително. Симеонов заяви, че в скоро време ще бъде въведен единен документ, "Лична здравноосигурителна карта на пациента", По думите му, това ще даде възможност хората реално да участва в целия процес, не само като пациенти, но и като контролиращи, което ще от своя страна ще сведе до минимум злоупотребите по отношение на здравеопазването.

Конкретно на въпрос за загубите на врачанската болница от затварянето на отделението по инвазивна кардиология Симеонов уточни, че около 300 000 лв. годишно са отчитани пред касата, когато то е функционирало. Той изрази надеждата си за скорошно възстановяване на отделението, тъй като загубата е предимно за пациентите, които на този етап са лишени от животоспасяващи манипулации.

Журналистите разгледаха работните места на служителите и надникнаха дори във внушителния архив на здравната институция. В края на посещението от здравната каса „намигнаха” още веднъж приятно на представителите на медиите, като ги поканиха на по чаша изискано вино, защото на всеки празник има и наздравица.