Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужи отец Цветан Антонов.

"На Трети март преди 140 години България възкръсна за нов живот. Това е дата свещена, героична и победна! Трети март ще пребъде във вечността, защото той принадлежи на народа, защото пречиства и сплотява, за да бъде жив гордият български дух, заяви в словото си по случай националния празник кметът на Лом Пенка Пенкова. Днес не случайно сме се събрали пред паметника на дядо Цеко Войводата - светъл и героичен образ. Войвода на българска доброволческа чета по време на Руско-турската война, той благославя знамето с думите: “Да помогне Бог на това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя. Всичко нечисто поганско и зло да бяга от страх пред него, а подире му да настане траен мир и благоденствие!” Пред паметта на всички герои, отдали живота си, за да сме свободни ние, да изразим нашата почит днес! Защото, скъпи мои съграждани, България - това сме ние!“, каза в заключение Пенкова.

Сред официалните гости на празничния митинг-концерт бяха и председателят на Общинския съвет Христина Христова, общински съветници и кметове на кметства. Ломчани почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите за свободата на България.

Венци пред паметника на Дядо Цеко Петков-Войводата поднесоха Община Лом, Общински съвет - Лом, политически партии, здравни, културни, социални и образователни институции, съюзът на офицерите и сержантите от запаса, младежки и патриотични организации и граждани.