Приветствие към присъстващите по повод Деня на Независимостта отправи областният управител Малина Николова. "Прокламирането на българската независимост е триумф, символ на родолюбие, на отговорност за сбъднатите от държавата и от народа мечти на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи“, каза в словото си Николова и добави, че най-важният урок, който трябва да научим днес, е, че успяваме единствено, когато сме сплотени.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от епархията.

На тържественото честване присъстваха още председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете на Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Общината Нина Дакева, директори на институции.

В знак на признателност и почит пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

Празничната програма продължи с концерт-спектакъла "110 години Независима България“, е който се включиха танцови и певчески групи на общините в област Враца.

Участие в церемонията по отбелязване 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България взеха представителни роти на Военно формирование 54 990 - Враца, Врачанската митрополия, Духовия оркестър при Народно читалище "Развитие 1896“, Регионалният исторически музей, ученици и граждани.