В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност -24 май, в Руска Бела се проведе официалното откриване на салона в местното читалище.

След дългогодишни усилия, най-сетне читалище ,,Подем 1928” вече разполага с напълно обновен и ремонтиран салон. Още от Възраждането до днес, тази уникална по рода си институция се е утвърдила като духовен и културен център на всяко населено място. Място, в което хората се събират и в добри, и лоши дни. Място, в което празнуват, споделят радост и тревога, в което самодейците пазят и продължават завещаните от предците ни традиции.

Празникът на духа започна с тържествен водосвет и литургия, отслужени от отец Николай от Врачанската епархия, който благослови родолюбивото дело и пожела на рускобелчени да бъдат здрави все така задружни в общите дела, да съхраняват и предават на поколенията завещаното и наследено от поколенията..

Светъл и просторен днес, храмът на духа побра множеството гости и жители на Руска Бела, дошли да споделят радостта и удовлетворението от изстраданата в годините и възродена придобивка.

Припомняме, че преди година и половина, в селото започна кампания за набиране на средства и материали за извършване на неотложни ремонтни дейности за спасяване на читалищния салон. Поетапно бе подменена старата дограма на сградата със средства на Читалището, а след усилена работа през пролетта огромното помещение бе ремонтирано изцяло. Сцената и балконът вече достойно съперничат на истинските театрални зали.

В своето слово кметският наместник Владимир Пенчев изрази своята благодарност към секретаря и настоятелството на Читалището, към ОбП „Чистота“ – Мездра, към община Мездра, към десетките дарители и доброволци, които способстваха да възкръсне едно място на духа и традициите.

В празничния за селото ден за доброто настроение и всеобщо веселие допринесоха изпълненията на СФГ „Росна китка“, танцьорите от „Балкански полъх“ при НЧ „Подем -1928“, ФГ „Морава“, ФТК "Плетеница" при НЧ „Светлина-1926“ с. Моравица и Средношколски танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ – Мездра.

Специални гости на рускобелчени бяха управителят на ОбП „Чистота“ Калин Стойчев и общинският съветник Тихомир Илчев.