След извършена от експерти на КЕВР в края на месец октомври 2022 г. проверка в село Горна Ковачица било установено, че до дома на М. М. В.за времето от 18 октомври до 25 октомври 2022 г. „ЕМЗ“ ЕАД е доставило ел. енергия с качество, което не отговаря на определените показатели. За нарушението служителитена КЕВР съставили констативен протокол, аслед това и Акт за установяване на административно нарушение, на основание на който на 6 април 2023 г. било издадено Наказателно постановление, с което на електроразпределителното дружество е била наложена 60 000 лева глоба.

Дружеството е обжалвало постановлениетос молба да бъде отменено като незаконно. След като се запозна с доказателствата и съдебно-техническата експертиза по делото съдът намери жалбата за неоснователна. Според магистратите в конкретния случай не е имало фактори, които да влияят на стойностите на напрежението да са извън допустимите граници от +10/-15%.

Абонатът не е отдалечен обект, а е къща в границите на селото, а и отдалечеността на абонат от захранващия трафопост не е причина той да не получава качествена електроенергия, за която заплаща. Електроразпределителното дружество е длъжно да вземе предвид всеки един от факторите, от които зависи нивото на напрежението в електропроводните линии, както при проектирането, така ипри експлоатацията, и до всеки абонат да се доставя ел. енергия със стандартнитепараметри, заяви съдът и потвърди наказателното постановление на КЕВР, с което на „ЕМЗ“ ЕАД - София, е наложен санкция от 60 000 лева.

Решението на съда може да се обжалва пред Административен съд– Монтана в 14 дневен срок.