Той нямал право да да доближава на разстояние по-малко от 50 м жената, с която живеел на семейни начала, децата й и жилището им в село Якимово,. Било му забранено и да доближава местоработата на жената и местата й за социални контакти и отдих с децата.

Въпреки заповедта, която му е била връчена на 31 август 2022 г., на 23 декември вечерта мъжът отишъл в къщата, до която имал забрана да се доближава. Жената се почувствала застрашена и подала сигнал за нарушението. По случая било образувано дело и той е бил обвинен за неизпълнение на издадената заповед. Пред Районен съд - Лом 38 годишният мъж, със средно образование, неженен, безработен и неосъждан, се признал за виновен и заявил, че доброволно подписва споразумение за наказание 1500 лева глоба, която да заплати в полза на държавата.

Подсъдимият трябва да плати и 1404 лева по сметка на ОД на МВР - Монтана за изготвяне на комплексна Съдебно-психиатрична психологична експертиза по делото. Определението на съда е окончателно и не подлежи на жалба и протест.