При извършените замервания е било установено, че доставяната ел. енергия за периода 17 - 25октомври 2022 г., обектът в с. Трайково не отговаря на определените по БДС показатели. Според съставения при проверката протокол, 98,7 % от регистрираните усреднени ефективни стойности на захранващото напрежение са били в рамките на допустимите отклонения.

За допуснатото нарушение по Закона за енергетиката на 23 януари 2023 г. на дружеството е бил съставен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). След постъпване на възражение, което КЕВР е оставил без уважение, на 06 април 2023 г. е издадено наказателно постановление, с което Комисията е наложила на дружеството санкция от 60 000 лева.

От електроразпределителното дружество са обжалвали постановлението, но събраните по делото факти безспорно доказват, че дружеството не е изпълнило задълженията си да доставя на клиента електрическа енергия, съответстваща на установените показатели за качество и с това са засегнати обществени отношения от изключителна важност.

Още по-сериозно според магистратите е нарушението поради факта, че дейността „разпределение на електрическа енергия” се явява монополна за дадена територия и при съмнения за качеството на доставяната ел.енергия от отделен клиент, той не може да избере друго дружество. Затова Районен съд – Лом е потвърдил издаденото от Председателя на КЕВР наказателно постановление, с което на „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД е наложена имуществена санкция в размер на 60 000 лв.като законосъобразно.

Решението може да се обжалва пред Административен съд – Монтана в 14-дневен срок.