Ето и разказа от първо лице:

„С личната ми лекарка се видяхме и тя ми каза, че трябва да отида на профилактичен преглед, тъй като сега е дошло времето и за профилактичен. И аз взех направление и отидох в лабораторията на поликлиниката в Мездра. След два часа станаха изследванията и лаборантката ми каза: „господине, трябва да вземете мерки, защото простатата ви е доста увеличена и да отидете при личната лекарка, а тя ще прецени какво да направи“. Аз отидох при личната лекарка и тя ме погледна и каза: „въпросът е сериозен, директно ти пиша направление за София, взимай мерки и оправяй нещата навреме“.

Аз взех направлението и се подготвих за София. Тогава обаче реших да направя и друго контролно изследване, където и да е. Реших да тръгна за Враца и влязох в раковото отделение. Оказа се, че след два часа там, след като си платих, ми каза лаборантката : „господине, вие сте напълно здрав“.

Оказа се, че в поликлиниката в Мездра показва едни показатели, а във Враца други. И аз се чудя сега накъде, болен ли съм, здрав ли съм. Изчаках поне няколко дни, за да се успокоя. Взех решение, че с направлението от докторката, вместо в София, ще замина за Ботевград.

Озовах се в Ботевград при началника на отделението по урология и му разказах за моя случаи. Прегледа ме и след това той ми каза, че съм напълно здрав. Даде ми и документ, с който го удостоверява.

Преди да свършва всичко това, след като се върнах от Враца отидох при началника на лабораторията в Мездра. Подадох резултатите на лаборантката, която работеше на гишето и тя ми каза: „ами възможно е да има разминаване“.

Попитах има ли над нея и друг началник. Тя ме насочи към г-жа Съботинова от Враца, управител на МБАЛ-Мездра. Влязох при нея и ѝ разказах всички тези неща, а тя ми отговори същото: „възможно е, може да има такива разминавания=

И тук се питам това, как ще има разминаване? Това не са елементарни неща. Това е здраве и това са сериозни неща, за които трябва да се взимат някакви мерки. Как в здравеопазването ние ви се доверяваме на сто процента, а вие казвате, че възможно и може да има такива разминавания?

И сега търся изход. Остави ме мен, но останалите, които всеки ден се редят на опашка в самата поликлиника. До кога ще продължава това нещо, с тази стари техники, ръждясали и негодни. Това ми е въпросът?“

MediaNews потърси управителя на МБАЛ-Мездра д-р Соня Съботинова за коментар по случая. Тя потвърди, че такъв разговор с потърпевшия е имало.

Това, което обясни д-р Съботинова е, че лабораторията в Мездра е лицензирана. Тя се проверява на всеки 6 месеца, както всички останали в страната. Като причина за случката тя смята работата на машината и това, че винаги, когато се работи с машини е възможно да бъде допусната греша или разминаване.

Нейното мнение и съвет към подобни случаи е пациентите да повторят изследванията. Тя напомни още, че лабораторните изследвания не са диагноза и винаги трябва да се потърси мнението на специалист.