© община Видин

Срещата се проведе в заседателната зала на Областен информационен център (ОИЦ) Видин и в нея участваха д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО и доц. д-р Ирена Бокова, ръководител на проекта и главен редактор на списание „Живи наследства“. Присъстваха експерти от Община Видин, представители на Регионалния исторически музей и медии.

Като домакин на срещата, Мариела Савкова – управител на ОИЦ Видин, приветства присъстващите и благодари, че са се отзовали на поканата.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова изрази удовлетворението си от провеждането на дискусията и отбеляза: „Полагаме сериозни усилия да съхраним и популяризираме нематериалното културно наследство на региона, от което неразделна част е и местната автентична кухня. Показателно за това са станалите вече традиционни фестивали и събори в различни населени места: фолклорният събор „Бъдник“, международният фолклорен фестивал „Гергьовден“, фолклорният фестивал „От раклата на баба“ и др. Към читалищата в Общината съществуват 4 кулинарни клуба, които събират и съхраняват местните рецепти. Това ни дава възможност и днес да опитаме характерните за нашия край рибена саламура, влашки сърми, видински кебапчета и още много други. Местната кухня е изключително любопитна и за всички туристи, посещаващи региона. Това още повече ни стимулира да пазим традициите, да ценим и използваме рационално нематериалното културно наследство, което имаме“. Борисова пожела от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име ползотворна дискусия.

Д-р Ирена Тодорова представи целите и дейността на Регионален Център София. „ЮНЕСКО смята, че опазването на културното наследство е привилегия на всички държави. Работата на Центъра обаче показва, че без местните власти съхранението и популяризирането на живите наследства не е достатъчно ефективно. И поради тази причина, имайки предвид, че честваме и 20 години от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство си дадохме сметка, че е особено важно да се срещнем и с представители на местните власти“ – сподели тя. Д-р Тодорова допълни, че се реализират редица проекти, инициират се мобилни изложби, важна част от работата е издаването на списание „Живи наследства“ и др.

Доц. д-р Ирена Бокова подчерта при представянето на проекта, че храната е израз на начина на живот в различните райони на националната територия. „Нашата гледна точка е уникална. Ние сме насочили вниманието си към хората, към събеседниците ни, които познават местната традиция, продължават да я поддържат и действително тя е част от живота им. Покрай този проект се убедихме, че тези, които познават традиционната кухня, знаят и много други неща за обичаите. Разбира се, тази традиция може да бъде насочена към костюмите, към специфични техники на готвене или предмети, или да е свързана с дейност на читалище и фолклорни състави за танци и песни“ – каза тя.

По време на срещата беше представен етнографски филм.