"Огромна е радостта ми като виждам толкова много хора тук, тъй като това е най-голямата награда за нашия труд”, заяви в приветствието си към участниците и гостите на фестивала кметът на селото-домакин Маргарита Петкова. ”Царевец заслужава да бъде видян, защото в него всеки камък е история, защото можем да се гордеем с богатото ни минало, културно наследство, достойни личности, уникална природа, прекрасни хора. Вярвам, че всеки един, роден и отрасъл в Царевец, е неразривно свързан с него, горд, че именно тук започват неговите корени”, допълни Петкова.

В първото издание на феста се включиха над 200 участници: 22 певчески групи, народни хорове и танцови състави и 8 индивидуални изпълнители от четири области от Северна и Западна България - Враца, Монтана, Плевен и София. Сред тях бяха 9 фолклорни формации от община Мездра - Брусен, Върбешница, Долна и Горна Кремена, Лик, Люти дол, Руска Бела, Типченица и Царевец, както и самодейни читалищни и пенсионерски колективи от врачанските села Гложене, Кунино и Оходен, от монтанските Говежда, Копиловци и Спанчевци, плевенското Лазарово и от столицата.

Доайен сред индивидуалните изпълнители бе 84-годишният майстор на окарината Георги Димитров от мездренското село Лик, многократен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, а най-младият участник - 12-годишната народна певица Ния Петкова от село Царевец.

Фестивалът нямаше конкурсен характер. Съгласно регламента репертоарът, с който се представиха танцовите състави, бе с времетраене до 15 мин., на хоровете - до 10 мин., а на индивидуалните изпълнители - до 6 мин. Всички самодейни групи и изпълнители бяха наградени с грамоти за участие.